Berta Hansson och Lillebil Dernehl i sista minuten

På konsakademin lider två utställningar obönhörligen mot sitt slut denna helg: Berta Hansson och Lillebil Dernehl. Berta Hansson mötte jag senast på hennes sista utställning i början på -90-talet. Då hade hon gjort sin sista målning, en sista fågel. Hon beskrev för mig hur hon hade kämpat med de allra sista målningarna, hur hennes syn bara blev sämre och sämre. Hon hade starka glasögon, ett stort förstoringsglas med inbyggd lampa och hon arbetade till slut mest med fingrarna för att dessa kunde hon kontrollera bäst. Detta efter ett långt målarliv som fört henne från lappmarken, som lärarinna i Fredrika, till Stockholm, till Afrika och tillbaka till Hornsgatspuckeln i Stockholm. Hon var en i kretsen av kvinnliga modernister som träffades hemma hos Maj Bring på 60-talet.




Utställningen med Berta Hanssons målningar, teckningar och textila bilder rymmer ett helt liv av obändig skaparlust och upptäckariver. Missa inte denna!

I rummen intill visar Lillebil Dernehl sina verk. Det är inte lönt att googla på henne. Hon existerar inte på nätet. Det är helt analogt med hennes verk. Hon har långsamheten som idiom i en tid när allt ska gå snabbt. Det är vackert, det är ihärdigt, det är oerhört starkt berörande. Jag önskar att jag visste något mer om denna speciella konstnär, men kanske är det inte viktigt egentligen. Också hennes utställning tar slut denna helg så det är bara att pallra sig iväg till konstakademin om man inte vill missa något alldeles alldeles enastående!



RSS 2.0