Nyanser

Nyanser

Till Melissa Etheridge


Slå vit, slå svartschack

ytterligheterna en cirkel

runt den rena ytan

Låt mig tala om

det där mellan

kullarna och dalarna

det varma och kalla

– om altaret i ditt öga

där jag knäböjer

och kastar tärning


© Iréne Svensson Räisänen


Ung Generation

Ung Generation

I kväll spelade Daniel Blendulf cello, Fredrik Paulsson violin, Delphine Tissot viola och Terés Löf piano på Forum. Ett stycke musik som berör oerhört starkt är Messiaens "Quatuor pour la fin du temps". Messiaen skrev stycket när han satt i koncentrationsläger under 2:a världskriget och han skrev för de instrument och de musiker som fanns tillgängliga.  Daniel Blendulf och Terés Löf framförde satsen som går under namnet "Louange à l´Éternité de Jésus, på ett mycket övertygande sätt. Messiaen kräver stor mognad och känslighet och jag måste säga att jag blev betagen av detta framförande.

Kvällen avslutades med Brahms pianokvartett i g-moll. Storslaget, dramatiskt, oerhört livfullt! Dessa fyra musikers samspel och gemensamma inställning till Brahms var närmast att likna vid en urkraft, så obeveklig och övertygande att ingen som satt i publiken var oberörd. Detta var en stor musikkväll!

Harald Nyman

Harald Nyman

På galleri Helle pågår just nu en utställning av Harald Nyman. Den är minst sagt spännande. Harald använder sig av blandteknik med olja som viktig beståndsdel. Telefonkatalogen, dagstidningar och gamla målningar ingår  som byggstenar i ett bildbygge som utmanar fantasin. Utställningen pågår till 7 februari, så en vecka till har man på sig att titta.

Det här är ett måleri där jag personligen vill känna mig hemma. Återbruk och försök. Något som kommer ur något som grundats långt tidigare. En lek, en upptäckarlust, ett tänjande på materialens gränser. En känslighet när det gäller färger och former och samtidigt en rå sida som gör att det aldrig blir för vackert, för lyriskt, för känslosamt.

RSS 2.0