Poeternas poet - Marina Tsvetajeva

Marina Tsvetajeva

"Mellan tinget och oss finns vår föreställning om det, vår tingfördunklade vana, vår ( det vill säga andras, det vill säga dåliga) erfarenhet av tinget - litteraturens och erfarenhetens alla klichéer." Marina Tsvetajeva i sin essä om Pasternak och Majakovskij.

" Vår ängslan uppväcker, vår fruktan frambesvärjer,
vår besatthet förkroppsligar. Genom att tiga om det
tänker den yngre oavbrutet på det, hon har inte ögon
för något annat än unga kvinnor med famnen full. 
Och att tänka sig att jag aldrig skulle få ett, eftersom
jag aldrig, aldrig kommer att lämna henne.
           (Det är i detta ögonblick hon lämnar henne.)"

Ur "Brev till Amazonen"

"jag har mina skäl"

35410-3
Den antologi som jag är redaktör för börjar ta form. Texterna är klara, omslaget är nästan klart, pdf-filerna ska på cirkulation snarast. Det är på håret om vi hinner få ut den före jul. Antologin innehåller dikter av både tidigare publicerade poeter och debuter.




Fjäril på väggen där...

Fjäril på väggen där...

För några veckor sedan satt den här fjärilen på en husvägg i det sista solljuset för dagen. Vet mycket litet om fjärilars överlevnad. Kan den ha gått i ide? Eller är den död? Förmodar det senare. Vet inte vad det var för art. Men den såg frusen ut.




Regnbågsmässa och Opera med Per Håkan Precht!

I söndags var det Regnbågsmässa i Sofia kyrka. Per Håkan Precht, tenor, sjöng sakral- och operamusik.  På programmet stod  bl. a ariorna "Una furtiva Lagrima" ur Donizettis "Kärleksdrycken" och "Nessun Dorma" ur Puccinis "Turandot".  I Sofia kyrka är akustiken inte på något sätt perfekt. Att sjunga Rossini (Messe Solenelle) var i stort sett omöjligt. Mycket av ornamentiken gick helt enkelt förlorad. Men Nessun Dorma och Una furtiva.... Efter Jussi Björling kommer nu Per Håkan Precht! Liten till växten med en stämma som är stor och gudabenådad!  Det är inte någon överdrift. Pavarotti, glöm honom. Placido Domingo glöm honom också!  men lägg Per Håkan Prechts namn på minnet! Och ta chansen nästa gång den dyker upp! Här är äntligen en tenor som är fullständigt fri i sitt höga register! Ingenting spänt, ingenting ihopklämt och frampressat! Så oändligt vackert! Så oändligt musikaliskt!

Det är ett par år sedan jag hörde Per Håkan Precht senast. Den tid som har förflutit har inneburit en oerhörd utveckling. Rösten har vuxit och uppnått  en jämnhet i hela registret. En klang med rika övertoner! Vad kan det bli av detta? Det skulle inte förvåna mig det minsta om vi har en ny världstenor i vardande. Det var fantastiskt att få vara med denna söndagkväll. Oförglömligt.


En slags presentation.

Att skriva blogg är nytt för mig. Jag skriver vanligtvis ganska ofta, både i mitt arbete och på min fritid. Dagboken är för det absolut privata. Men detta med blogg är ungefär som att sitta på en öde ö (datorskärmen), skriva ett meddelande, peta in det i en flaska, korka igen och slänga ut den så långt från land som möjligt i förhoppningen att strömmar ska föra den med sig bort. För att den sedan ska bli funnen någonstans av någon som försöker förstå vad där står....

Vem är jag på denna öde ö vid datorskärmen? Jag är kvinna, konstnär och  pedagog. Jag är mycket intresserad av kommunikationsvägar. Olika språkliga kommunikationsvägar för att vara mer exakt. Bild och Ord. Inte alltid i förening men då och då. Jag tillåter mig att experimentera och också att bli obegriplig tillochmed för mig själv.

Musiken är också en värld där jag gärna vistas. Är mest hemma i den klassiska musiken, operan, den moderna klassiska musiken och jazzmusiken, men jag lyssnar också gärna när annat spelas!

Det här blev nu en ganska torr och lite tråkig presentation. Egentligen har jag inte någon lust att veckla ut mig så där och ge en innehållsdeklaration. Så det struntar jag i. Det jag just skrivit är mest för att öva mig att prata rakt ut i tomma intet.



Det bor en ängel i mitt rum

Det bor en ängel i mitt rum


Välkommen!

 till min nya blogg! Jag är här. Det du läser är jag.   

RSS 2.0